De strategische communicatiefout van Minister Hugo de Jonge (en wat het MKB daarvan kan leren)
Waar was zijn communicatie- of mediadviseur?
07 April 2020 - Categorie AlgemeenIn dit blog lees je de 7V's van excellente crisiscommunicatie met als doel om mogelijke (verdere) schade te beperken c.q. het liefst te elimineren. Een crisis kan namelijk iedereen overkomen. Voor iedere leider (van manager tot directeur tot voorzitter van de sportclub) is dit dus van belang! Want als de crisis er is, communiceer strategisch! Denk aan je belang voor de lange termijn!
Afgelopen weekend (zaterdag 4 april 2020) plaatste Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én ook viceminister-president, het hieronder afgebeelde Twitter- en Instagrambericht. Het kwam hem op veel kritieken te staan.
Ter info: als u dit blog later leest: we zaten op dat moment (4 april 2020) volop in de Coronacrisis.
Los van wat een ieder van de inhoudelijkheid van het bericht vindt; dit was een bericht dat hij beter niet had kunnen plaatsen. Minister de Jonge heeft daarmee een strategische communicatiefout gemaakt.
Wáár was zijn communicatie- of mediadviseur?
Screenshot Twitter - Minister Hugo de Jonge wilde laten zien dat je in tijden van Social Distancing én het feit dat bijvoorbeeld kapperszaken verplicht dicht zijn om te voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreidt, tóch je haar kunt laten knippen. Want, dan doe je het gewoon zelf. Met op Facetime de kapster die instructies geeft...
LEIDERSCHAP
Wat mij opvalt is dat de mensen, die dit bericht 'prima' vonden en er geen bezwaar tegen hadden, vooral subjectief vanuit hun eigen (politieke) ideologie, maatschappelijke overtuigingen of voorkeuren (=blinde vlek) beredeneren en niet vanuit een objectieve visie op strategische communicatie.
Het gaat nl. in dit geval niet om het eigen inhoudelijke (ideologische) gelijk maar het had moeten gaan om een gedegen risico-analyse van de vraag of het bericht wel of niet geplaatst had moeten worden.
De cirkel rondom Hugo de Jonge heeft nagelaten deze analyse uit te voeren. Ik vraag me daarom af waarom het PR- en communicatieteam rondom de minister niet in staat was om boven de materie uit te stijgen en het de minister af te raden een dergelijk bericht te communiceren. Of, heeft de Jonge het - zonder overleg - op eigen initiatief gedaan? Dat kan natuurlijk ook. Ik was er niet bij.
Maar feit is dat dit Social Media bericht het imago of de beeldvorming rondom deze minister geen goed heeft gedaan. Zijn fans zullen het ontkennen maar ook tegen deze fans zeg ik: kijk eens wat een negatieve reacties dit bericht genereerde!
ONBETWISTBAAR LEIDERSCHAP
In tijden van crisis hebben we behoefte aan onbetwistbaar leiderschap. En, de crisis zoals we die nu beleven - De Coronacrisis dus - is er één die de meesten van ons nooit eerder hebben beleefd. Premier Mark Rutte omschreef de Coronacrisis zelfs als 'de ergste crisis die ons land treft buiten oorlogstijd'. Als 'de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog'.
Leiderschap is dus vereist en je kunt daar geen risico in nemen. Mede ook omdat (hopelijk!) het leven ná de Coronacrisis weer verder gaat. Hugo de Jonge heeft immers ambities, hij wil leider van het CDA worden en daarmee aanspraak maken op het premierschap van Nederland, na de volgende verkiezingen. De vraag is waarom Minister Hugo de Jonge het risico nam (door dit bericht te plaatsen) om in de toekomst - bijvoorbeeld bij de verkiezingsdebatten van 2021 - voor de voeten geworpen te krijgen dat 'zijn kapsel belangrijker was dan het redden van mensenlevens'.
Natuurlijk zeggen zijn fans nu: 'Maar dat is helemaal niet zo. En, wat is er verkeerd aan om je haar op deze wijze te laten knippen?'
Wel... daar is feitelijk ook niets verkeerd aan. Hij gaf in wezen zelfs het goede voorbeeld aan de bevolking maar... een sterke debater - een politieke opponent - die in staat is om 'zijn kapsel is belangrijker dan het redden van mensenlevens te redden' sterk te framen, creërt een beeldvorming rondom de kandidaat-in-spé waar hij niet blij mee zal zijn.
-
Dus: waarom dat risico?
-
Heeft de Jonge niet aan zijn (persoonlijke?) belang gedacht voor de toekomst?
Eigenlijk had een verstandige communicatieadviseur dat tegen hem moeten zeggen.
Van te voren.
Want... feit: (kijk maar op Social Media en zelfs ook in de kranten) ..... dit bericht kwam de minister op vele kritieken te staan!
DE 7 V'S VAN EXCELLENTE CRISISCOMMUNICATIE:
Minister Hugo de Jonge (foto: Rijksoverheid)
1/7
DE V van VEILIGHEID
Leiderschap betekent in een crisis dat je veiligheid biedt aan je achterban, de bevolking, je stakeholders. De Jonge suggereert door deze Social Media-berichten dat hij niet 100% van de tijd bezig is met het creëren van veiligheid.
2/7
DE V van VERANTWOORDELIJKHEID
Er vallen op dit moment doden in Nederland door het Coronavirus. Er is heel veel kritiek op de kwaliteit van de gezondheidszorg. Een leider neemt 24/7, dag in dag uit, de volle verantwoordelijkheid voor de opgave waar hij voor staat. Er is dan (publiekelijk) geen tijd voor een fijne knipbeurt.
3/7
DE V van VAKMANSCHAP
In plaats van het publiceren van dit gezellige familietafereel, had De Jonge veel beter een inhoudelijk bericht die dag kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld als het hem was gelukt om meer mondkapjes voor de wijkverzorging te regelen. Laat je vakmanschap zien. Ook 24/7.
4/7
DE V van VECHTEN
Als leider vecht je onvoorwaardelijk om voor jouw stakeholders (inwoners van Nederland, je doelgroepen) belangrijke doelen te halen. Daar passen geen grappen en grollen tussen, die anders kunnen worden geïnterpreteerd. (Lees; die anders zullen worden geïnterpreteerd!)
5/7
DE V van VERBINDEN
In een tijd waarin de nood écht hoog is (en die is hoog: er vallen doden!) ga je - als leider - geen mensen van je afstoten. Want, hoe denkt u dat bijvoorbeeld de ernstig zieken over deze tweets denken? Of de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers die zich vertwijfeld afvragen waarom de gezondheidszorg in Nederland niet goed was georganiseerd.
6/7
DE V van VERGEZICHT
Een belangrijke, deze V. Minister Hugo de Jonge zal nog veel leiderschap moeten tonen tijdens deze CoronaCrisis. Regeren is vooruitzien. Hij had dus dat collectieve belang in de gaten moeten houden. Hij had zich moeten afvragen of een dergelijk bericht hem nare kritieken had kunnen opleveren. Maar ook voor hem persoonlijk: prima dat hij ambitie heeft om de leider van het CDA te worden, maar ook daar geldt het vergezicht: kan dit bericht de invulling van zijn ambitie schaden?
7/7
De V van VERTROUWEN
Bij elke keuze die je maakt op het gebied van communicatie in crisistijd, behoor je jezelf af te vragen: draagt deze boodschap bij aan het vertrouwen dat de mensen in mij als leider 'moeten' hebben? Succesvol leiderschap staat namelijk gelijk aan vertrouwen.
EN U?
Vanzelfsprekend hoop ik dat u - als ondernemer, of als bestuurder, of in welke rol dan ook - nooit met een dergelijke ingewikkelde crisis te maken krijgt.
Maar... áls het toch gebeurt, dan is het van belang om juist te handelen.
Uw enige doel is om mogelijke (imago-)schade van uzelf, van uw bedrijf of organisatie zo veel mogeljik te beperken of te elimineren.
Regeren is vooruitzien. In crisiscommunicatie kan niemand het zich permitteren om risico te nemen. Focus op de 7V's.
Voor nu wens ik u vooral heel veel goede gezondheid! Let goed op uzelf, op uw naasten. Stay Safe. Stay Healthy!
Ik hoop u ook in de nabije toekomst weer gezond en wel in levende lijve te kunnen ontmoeten!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Crown Media
Sr. Communicatieadviseur / BlogBoy / Expert CommunicatieCode
Founder / Dagvoorzitter / Debatleider / Chief Debating Officer / Chairman Round Tables / Trainer
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
Crown Media, Bureau voor Marketing, Communicatie en Strategie van Jerry Helmers – gevestigd sinds het jaar 2000 in Badhoevedorp - richt zich op die bedrijven in het MKB die géén eigen marketing- of communicatieafdeling hebben of waar deze disciplines er ‘een beetje’ worden bijgedaan. Crown Media houdt zich bezig met het ontwikkelen van marketing- en communicatieplannen en creatieve copywriting. (en alles wat daaraan verwant is!). BlogBoy en de CommunicatieCode zijn belangrijke labels. Crown Media is tevens eigenaar van debattrainingsinstituut Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam.
RELEVANTE LEESTIPS:
-
NU TIJDENS DE CORONACRISIS VEEL GELEZEN:
Mag je profiteren van het Coronavirus in je eigen marketing en communicatie? -
NU TIJDENS DE CORONACRISIS VEEL GELEZEN:
Mag je als MKB'er van je werknemers 'eisen' dat ze zich vooral tijdens de Coronacrisis als een betere ambassadeur gedragen? -
Wat kost eigenlijk een copywriter die superwaardevolle content creërt?
-
Hoe vaak moet u zakelijke blogs publiceren? Één keer per week? Of, één keer per maand?
-
Google weet wat het maximum aantal woorden is, dat u in uw blog moet plaatsen.
-
Zelfs een bizar slecht geschreven blog, kan nog heel succesvol zijn!
-
Als een ondernemer in het MKB deze vragen NIET kan beantwoorden, dan is dat niet goed voor zijn reputatie!
Ik ben nieuwsgierig geworden naar de visie van Crown Media en Jerry Helmers; ik heb nl. een vraag over onze marketing en/of bedrijfscommunicatie!
Lees hier ons privacy statement.